Agenda

Omslag geboren uit een roosTineke Aarts woont en werkt in Frankrijk, daarom worden lezingen in bibliotheken en boekhandels in bepaalde periodes gepland. Tijdens deze bijeenkomsten geeft ze lezingen over de Bonave-trilogie, signeert ze en is er ook ruim tijd voor vragen van de lezers. Tineke vindt het erg leuk haar lezers te ontmoeten om echt met elkaar in gesprek te gaan. Mocht je een bijeenkomst bij willen wonen, dan raden we je aan deze agenda in de gaten te houden of ons te benaderen via de contactpagina.

Aankomende evenementen

Heeft u interesse in een lezing of activiteit, neem dan contact op. In 2018 zijn er lezingen in combinatie met een wijnproeverij gegeven. Een uitgelezen kans om te horen hoe de Malbec druif van Frankrijk naar Argentinië verhuisde én om het verschil tussen deze wijnen te proeven.
In 2019 was er een speciale lezing in de maand van de Geschiedenis.

 

 


Locaties die Tineke Aarts bezocht

Tineke boek2Schildersweken bij Clos de la Comesse

In september en oktober 2020 gaf Tineke Aarts een lezing over de Bonave Trilogie tijdens schildersweken georganiseerd door Clos de la Comtesse in de Dordogne. Zij spreekt daar vaak op uitnodiging in voor- en najaar, ook voorzien in 2021. Voor meer informatie over deze schildersvakanties: www.closdelacomtesse.nl/cursussen/24 en 25 juni 2020 Lezing bij het jubileumfeest van DROP

Proef tijdens het jubileumfeest de sfeer van het negentiende-eeuwse Frankrijk met de schrijfster Tineke Aarts. Zij vertoont een boektrailer uit de Bonave-trilogie die verhaalt over een familie uit de Cahorsstreek die alles verloor door de Phylloxera. Tineke publiceerde in 2004 de eerste roman Familiebezit en voltooide het slotdeel in 2017. Ze interesseert zich voor de drijfveren van mensen in hun werk en leven; de behoefte om zich te laten gelden.  Als kenner van Cahorswijnen zal ze zeker ook enthousiasmerend vertellen over de ondergang en wederopstanding van dit gebied. Ze studeerde literatuurwetenschap en emigreerde in 2002 met haar man naar Frankrijk.

Het jubileumfeest vond plaats op het Domaine d’Essendièras op 24 en 25 juni 2020. 


Woensdag 30 oktober 2019 uur lezing in Oudenbosch 
Lezing ‘Het verhaal achter taboes – De rol van romans bij geschiedschrijving’
Elke periode kent onderwerpen die onbespreekbaar zijn. Tineke Aarts kwam meerdere taboes op het spoor toen ze werkte aan de Bonave Trilogie; drie meeslepende romans over zeven generaties uit een Franse familie.  

Haar romancyclus begint met een onbevangen stap als de Nederlandse Juliette haar intrek in neemt in de verlaten wijnboerderij van haar oma.  Al snel echter speelt de familiegeschiedenis zodanig op dat Juliette zich in haar liefde en plannen gedwarsboomd ziet. Over het lot van Juliettes voorouder Marguerite, die zich honderd jaar eerder inzette voor ongewenst zwangere meisjes, wordt in het dorp nog steeds gesproken.

Tineke Aarts wijdde een roman aan deze voorouder toen ze uitvond dat verkrachtingen in de 19e eeuw aan de orde van de dag waren. Er golden redelijk vrije zeden in Frankrijk, maar die mochten niet tot problemen leiden. Als het fout ging, maakten conventies elke vorm van hulp onmogelijk. Illegale abortus bood een uitkomst, maar moest in het strengste geheim gebeuren en liep vaak fout af. In de officiële geschiedschrijving is daar weinig over terug te vinden. Zelfs in romans komen dit soort taboes op een verborgen manier terug.

Voor haar slotroman Geboren uit een roos stuitte Tineke Aarts op een ander taboe. De rol van de Franse militie bij het oppakken van joden en mannen voor de arbeidsplicht in de Tweede Wereldoorlog. Dit is nog steeds een stuk onverwerkt Frans verleden.

Schrijfster en literatuurwetenschapster Tineke Aarts zal vertellen hoe ze op het spoor van deze taboes kwam. Ook toont ze aan welke rol romans bij geschiedschrijving kunnen hebben aan de hand van schrijvers als Flaubert, Jane Austen en Charlotte Brontë. Over het Franse taboe in de Tweede Wereldoorlog schreef ook Tatiana De Rosnay.

Locatie: De Pelgrim, onder de Basiliek in Oudenbosch
Kaartverkoop: www.cultuuroudenbosch.nl

Foto 10-11-18 20 10 23best


Zaterdag 10 november 2018 lezing bij Vlaamse wijngilde – Commanderij Mechelen
Malbec literair bekeken door Tineke Aarts. Tineke gaf een lezing bij het Vlaamse Wijngilde in Bonheur. De locatie van de proefavond was de Hottentothoeve, Cassenbroek 1 , 2820 Bonheiden (vlakbij Mechelen). Via secretaris@commanderijmechelen.be kun je meer informatie krijgen over dit wijngilde.


frankrijk schilderscursusWoensdag 24 oktober 2018 lezing tijdens schilderscursus

Nogmaals op uitnodiging van Clos de la Comtesse in de Dordogne. Idyllische omgeving, prachtige orangerie met noorderlicht en een getalenteerde familie die er kwam schilderen, lunchen en luisteren.  Hoe zet je een doek op, hoe zet je een trilogie op. Een lezing in de buitenlucht… 


Woensdag 17 oktober 2018 lezing tijdens schilderscursus bij Clos de la Comtesse

schildercursus frankrijk 1

Schilderen, literatuur, zon en wijn. Een literair intermezzo tijdens de schilderscursus van Clos de la Comtesse in de Dordogne! Tineke vertelde over de parallellen tussen schrijven en schilderen.

 


20180406_203019Vrijdag 6 april 2018 lezing voor wijnmakers van West-Brabant
Tineke Aarts gaf een lezing voor de leden van de Wijnmakerskring West-Brabant. Tineke vertelde over de geschiedenis van de wijnbouw in de Cahors en hoe dit haar inspireerde om de Bonave-trilogie te schrijven. Tijdens de lezing werd zowel de Malbec uit de Cahorstreek als die uit Argentinië geproefd. Een unieke gelegenheid, want zelden zijn deze ergens beiden te verkrijgen en te vergelijken. Info bij de wijnmakerskring.


Zondag 3 december 2017 in Dégagnac (Frankrijk)

degagnacMarché de Noël, Le bourg, Dégagnac
Een kerstmarkt voor jong en oud…creatief, lekker, leuk, live muziek van 12:00 tot 18:00 uur. Iedereen was van harte welkom!


Zondag 29 oktober 2017 meet&greet in Roosendaalcahors2roosendaal

Zeven generaties vrouwen, een legendarische wijn. Ontmoet auteur Tineke Aarts tijdens haar boekpresentatie & signeersessie voor Geboren uit een roos, het slotstuk van de Bonave trilogie

De meet & greet was een mooie gelegenheid om Tineke Aarts te ontmoeten en in gesprek te gaan over de inspiratiebronnen die haar hielpen deze indrukwekkende familiegeschiedenis tot leven te brengen. De Bonave trilogie is een absolute must-read voor liefhebbers van Frankrijk maar ook voor wijnkenners.

Boekhandel Het Verboden Rijk, Passage 37-39, 4701 AN Roosendaal
Informatie: Agenda Het Verboden Rijk Roosendaal


Cahors3 veghelZaterdag 28 oktober in Veghel

Meet & Greet Tineke Aarts en vraag haar alles over Geboren uit een roos, het 3e en laatste deel van de Bonave-trilogie.
Mogelijkheid om je boek te laten signeren en de Bonave Passion te proeven.

Bek Boeken & Bijzonders, Hoogstraat 5, 5462 CW Veghel
Informatie: www.bekboeken.nl


Zondag 1 oktober 2017 bij Boekhandel DominicanenFoto 01-10-17 14 29 57 a

Meet & Greet Tineke Aarts en vraag haar alles over Geboren uit een roos, het 3e en laatste deel van de Bonave-trilogie. Mogelijkheid om je boek te laten signeren en de Bonave Passion te proeven.

Boekhandel Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1, 6211CZ Maastricht
Informatie: www.boekhandeldominicanen.nl


boekhandel Oisterwijk Zaterdag 30 september 2017 bij Boekhandel Oisterwijk

Meet & Greet Tineke Aarts en vraag haar alles over Geboren uit een roos, het 3e en laatste deel van de Bonave-trilogie.
Mogelijkheid om je boek te laten signeren en de Bonave Passion te proeven.

Boekhandel Oisterwijk, Kerkstraat 2, 5061 EJ Oisterwijk,
Informatie: www.boekhandeloisterwijk.nl


21949864_1900766440187009_3357643325466497924_oZondag 24 september 2017 bij La Petite Cuisine in Dégagnac (Frankrijk)

Schrijfster Tineke Aarts heeft haar nieuwe roman, het laatste deel van de Bonavetrilogie doe speelt in de wijngaarden in Cahors, onlangs in een boekhandel in Nederland gelanceerd. Op zondag 24 september presenteert ze haar werk in La Petite Cuisine in Dégagnac om 15:30 uur. Het programma is in het Nederlands. Tineke betreurt het dat deze trilogie nog niet beschikbaar is in het Frans. Na het afronden van dit literaire project van 900 pagina’s gaat zij haar best doen voor een vertaling!

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan per e-mail: vincent.oostvogel@orange.fr


Zaterdag 9 september 2017 boeklancering Geboren uit een roos in Tilburg

DSC_0320Anneleen Siebelink interviewde Tineke Aarts over motieven en achtergronden bij deze familiekroniek over zeven generaties van een Franse wijnbouwfamilie. Na de uitreiking van het eerste exemplaar was er gelegenheid om de Bonave Passion te proeven en het exemplaar te laten signeren.

Tijd: Zaterdag 9 september 2017 om 14:30 uur
Locatie: Boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17, 5038 XA Tilburg
Informatie: www.gianottenmutsaers.nl


Maandag 17 juli 2017 in Puy-L’Evêque (Frankrijk)Puy

Uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens de “L’Été du Malbec” in Puy-L’Evêque, georganiseerd door Maison Malbec. Proeven, culinair genieten, literatuur, muziek. Veel Franse bezoekers gesproken over de trilogie (met meestal Nederlandse vrienden), ook een paar Vlamingen die op vakantie waren. Een echte Franse dinambulation.


lezing gianottenZaterdag 17 juni 2017 in Barneveld
Meet & Greet Tineke Aarts en vraag haar alles over Marguerite, het 2e deel van de Bonave-trilogie. Met vertoning boektrailer, signeersessie en natuurlijk een glas wijn.

Boekhandel Romijn, Raadhuisplein 49, 3771 ER Barneveld
Informatie: Boekhandel Romijn


Vrijdag 16 juni 2017 in Roosendaal

Tineke Aarts vertelt over de Bonave-trilogie. Met vertoning boektrailer, signeersessie en natuurlijk een glas wijn.

Boekhandel Het Verboden Rijk, Passage 37-39, 4701 AN Roosendaal
Informatie: Agenda Het Verboden Rijk Roosendaal


Zondag 13 november 2016 in Les Argues (Lot)wijn-degustaion-6

Wijnproeverij met lezing van Tineke Aarts. Het programma staat in het teken van literatuur, Cahorswijn en Franse gastronomie.

FRANKRIJK, Le Magnolia, Les Arques, tussen Gindou en Montgesty.
Gezien de aard van de bijeenkomst is de voertaal Nederlands. Participatie 15 euro (voor zaal, hapjes en wijnproeverij). Graag vernemen wij uw komst vooraf door inschrijving bij vincent@kokeninfrankrijk.com. U ontvangt een routebeschrijving en bevestiging. Programma mede georganiseerd door Maarten Smulders (Bouriane Maisons).


Zondag 2 oktober 2016 in Marminiac (Lot)foto-marminiac-3

Lezing door Tineke Aarts over Marguerite, het 2e deel van de Bonave-trilogie. Met vertoning boektrailer, signeersessie en natuurlijk een glas wijn. Tineke zal spreken over de Lot in de 19e eeuw, haar inspiratiebronnen en voorlezen uit haar nieuwe roman.

FRANKRIJK, Marminiac (Lot), locatie Salle de Fêtes, aanvang 15.00 uur
Georganiseerd door Lemontree Books ism Maarten Smulders van Bouriane Maisons
Participatie 8 euro (ter dekking van zaalhuur, inclusief aperitief)
Aanmelden: Maarten Smulders, 0607778917, bourianemaisons@gmail.com


foto-28-08-16-16-43-34Chateau voor Buren
Zondag 28 augustus van 13.00 tot 18.00 uur in Buren (Gld)
Zondag stond onze stand op Chateau voor Buren het wijnfestival van de Betuwe.  Op die dag verkochten we een speciale cadeau set van beide romans met de ansichtkaarten én een gratis fles wijn van het Chateau Croze de Pys.

Bekijk ook de foto’s op Facebook.


Zondag 3 juli 2016 14:30 uur in Oisterwijk2016-07-03 14.36.10

Meet & Greet Tineke Aarts en vraag haar alles over Marguerite, het 2e deel van de Bonave-trilogie.

Boekhandel Oisterwijk, Kerkstraat 2, 5061 EJ Oisterwijk,
Informatie: www.boekhandeloisterwijk.nl


foto 2 tessenderloZaterdag 2 juli 2016 15:00 uur in Tessenderlo – België

Lezing door Tineke Aarts over Marguerite, het 2e deel van de Bonave-trilogie. Met vertoning boektrailer, signeersessie en natuurlijk een glas wijn.

Standaardboekhandel Tessenderlo, Binnenhof 11, 3980 Tessenderlo
Informatie: www2.standaardboekhandel.be/nl/winkels/tessenderlo


Zondag 19 juni 2016 14.30 uur in TilburgFoto 19-06-16 14 46 45

Lezing door Tineke Aarts over Marguerite, het 2e deel van de Bonave-trilogie. Met vertoning boektrailer, signeersessie en natuurlijk een glas wijn.

Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17, 5038 XA Tilburg
Informatie: www.gianottenmutsaers.nl


Zaterdag 18 juni 2016 14:00 uur in MaastrichtDSC_0509

Meet & Greet Tineke Aarts en vraag haar alles over Marguerite, het 2e deel van de Bonave-trilogie. Met vertoning boektrailer, signeersessie en natuurlijk een glas wijn.

Boekhandel Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1, 6211CZ Maastricht
Informatie: www.boekhandeldominicanen.nl


Donderdag 16 juni 20:00 uur in Tilburg

Besloten bijeenkomst voor leden van Leesclub Hinckmer
Informatie: info@bonavetrilogie.nl


Zaterdag 11 juni 2016 14:00 uur in Rotterdam

Officiële boeklancering Marguerite, 2e deel van de Bonave-trilogie met lezing van de schrijfster, een signeersessie, een muzikaal intermezzo van Rogier de Pijper en Hetty Sponselee en natuurlijk een glas wijn.

Donner, Coolsingel 119, 3012 AG Rotterdam
Informatie: www.donner.nl


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren