Biografie

Auteursfoto Tineke Aarts, rechtenvrij Fotograaf Jacobus Vos

Auteursfoto Tineke Aarts, rechtenvrij
Fotograaf Jacobus Vos

Tineke Aarts wordt in 1960 geboren in een groot muzikaal gezin dat woont in Gilze. De jeugd is gelukkig ondanks heftige gebeurtenissen. Op negenjarige leeftijd overlijdt haar vader, een schoenfabrikant, door een ongeluk bij de Kamer van Koophandel in Tilburg. Tien jaar later sterft haar stiefvader onverwacht door een hartinfarct en vijf maanden later pleegt haar oudste zus zelfmoord. Ze is jarenlang in rouw en raakt zich op jonge leeftijd bewust van de fragiliteit van het leven.

Opleiding en studietijd
Na de havo volgt ze de Ecole Internationale d’hôtesses Tunon in Den Haag, waarvoor ze in 1980 drie maanden stage loopt in Parijs. Tijdens haar stage als receptioniste op het prestigieuze Institut Européen des Affaires aan de Champs Elysées wordt haar regelmatig verteld dat hostess geen beroep is, maar een manier om aan de man te komen. Ze krijgt ook een onverwacht huwelijksaanzoek, maar ambieert geen leven als vrouw van een ambassadeurszoon. Het doet haar inzien dat ze een universitaire graad nodig heeft om respect, waardering en een goed betaalde baan te krijgen.

Ze volgt het avond-atheneum en werkt overdag als receptioniste bij koekjesfabriek Smarius in Tilburg. In 1982 gaat ze Taal- en literatuurwetenschap studeren aan de universiteit in deze stad. Tijdens haar studie werkt ze vier jaar lang bij Studium Generale, twee jaar bij Tilburg University Press en schrijft columns voor het universiteitsblad. Ze is in die periode tevens bestuurslid van de J.H. Leopoldstichting en schrijft interviews met schrijvers voor de Brabant Pers. Ze studeert af op twee literaire romans: Binaire opposities in twee Nederlandse romans: Cirkel in het gras van Oek de Jong en Mystiek Lichaam van Frans Kellendonk.

Werkervaring mondt uit in boek Leven met een baas
In 1989 verhuist Tineke naar Den Haag om als voorlichter bij het Algemeen Bureau Katholiek Onderwijs te werken. Ze wordt in 1994 hoofd communicatie bij het software bedrijf K2 in Woerden en vervolgens senior-consultant bij een communicatiebureau. In 1998 richt ze met een zakenpartner het bureau Valetti op, gevestigd in Den Haag. In deze periode werkt ze onder andere voor de Philips Lichtdivisie in Eindhoven en als interim-manager communicatie in een fusieperiode bij Icare Thuiszorg in Zwolle. Over haar werkervaringen schreef ze samen met oud-collega Carien Verhoeff het succesvolle boek Leven met een baas (de Boekerij, 2000)

Roman Familiebezit verschijnt na emigratie
In 2002 wil haar man, die in Straatsburg de masteropleiding ingenieur gevolgd heeft, graag in Frankrijk wonen en werken. Ze emigreren naar Frankrijk en twee jaar later verschijnt bij uitgeverij Arena haar debuutroman Familiebezit.
bordure à papillons

In Frankrijk gaat Tineke zich voor vlinders interesseren. Ze fotografeert meer dan vierhonderd soorten in haar tuin en wordt gevraagd als bestuurslid voor de departementale natuurbeschermingsorganisatie LPO Lot. Verder is ze sinds 2009 bestuurslid van een pedagogische tuin, de Jardin Bourian in Dégagnac, waar ze een vlinderborder heeft aangelegd. Hier houdt ze zich bezig met het thema biodiversiteit en met methoden om op droge, stenige gronden een natuurlijke moestuin aan te leggen die mensen helpt zelfvoorzienend te worden. In haar eigen tuin heeft ze een moestuin gecreëerd volgens de principes van de permacultuur.

Ondertussen werkte ze gestaag verder aan het vervolg op Familiebezit. Haar werk in Frankrijk nam echter zodanig toe, dat ze niet de rust vond om het verhaal af te ronden. Pas in september 2015 neemt ze het schrijven weer op en maakt van de Bonave-trilogie haar prioriteit. Samen met Yvonne van Egmond richt ze de uitgeverij Lemontree Books op.

In eerdere interviews heeft Tineke aangegeven dat de emigratie naar Frankrijk haar manier van leven en denken ingrijpend veranderd heeft. Daarbij ondervond ze aan den lijve hoe moeilijk het is om als migrant in een nieuw land een identiteit op te bouwen, mede als gevolg van een taalachterstand. Nieuw voor haar was ook de Franse gastronomische cultuur.

Tineke Aarts interesseert zich voor de drijfveren van mensen in hun werk en leven; de behoefte om zich te laten gelden. Bij het onvermogen een stempel te drukken op de buitenwereld, waarop maar weinigen invloed hebben, resteert voor velen de privé-wereld die wel naar eigen hand kan worden gezet. Tineke publiceert over diverse onderwerpen, bijvoorbeeld ook over schaliegas en de Europese zadenwetgeving. Haar artikelen en foto’s zijn in meerdere Franse kranten, tijdschriften en websites geplaatst.

Leven met een baas

Uitgeverij De Boekerij, 2000.
Non fictie, co-auteur Carien Verhoeff.

baas

De Volkskrant schreef over dit boek: “Hun rake typeringen en knappe observaties doen denken aan Kopstukken van Godfried Bomans en De oorfluisteraar van Elias Canetti”.
http://www.volkskrant.nl/archief/kijk-eens-vaker-in-spiegel-van-de-working-zoo~a594595/

Link intermediair:
http://www.intermediair.nl/carriere/werk-en-leven/gezondheid-stress-burnout/leer-je-baas-kennen-de-6-meest-voorkomende-types

 

 

Bewaren