“Eeuwenlang bewaarde tradities verdwijnen, in Nederland nog veel sneller dan in Frankrijk”

Interview door Francine Bardoel in universiteitskrant Univers naar aanleiding van de presentatie van de Bonave-trilogie in boekhandel Gianotten. Aanstaande zondag presenteert schrijfster Tineke Aarts in Gianotten Mutsaers haar tweede boek in de Bonave trilogie aan het Tilburgse publiek.

Tineke Aarts heeft taal- en literatuurwetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. In de jaren tachtig was ze columniste bij Univers. Ze publiceerde eerder het boek Leven met een baas, samen met Carien Verhoeff. Sinds 2002 woont en werkt ze in Frankrijk. Dit inspireerde haar om met de Bonave-trilogie te beginnen. De Bonave trilogie is een familiekroniek die start rond 1800. Het boek Marguerite dat Tineke zondag presenteert is het tweede deel van de kroniek.

Familieroman

Waarom schrijft een literatuurwetenschapper een familieroman? Tineke: “Deze vraag zou me in Frankrijk nooit gesteld worden. Daar nemen ze de Roman de Terroir heel serieus, en het wordt ook gewoon als literatuur gezien. Je kan het boek heel oppervlakkig lezen, maar er zitten ook diepere lagen in.”
Lees het complete interview door Francine Bardoel in Univers

 

Meer nieuws? Lees het hier