Voor Fransen is een huis niet zomaar een hoop stenen.

wijnproeverij1Schrijfster Tineke Aarts woont en werkt sinds 2002 in de Lot en heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan. Twee romans over liefde, vriendschap, vertrouwen en verraad tegen de achtergrond van de roerige Franse geschiedenis in de wijnbouw. Haar nieuwste roman ‘Marguerite’ is het tweede deel van een familiekroniek over zeven generaties wijnboeren in de wijnstreek rondom Cahors.

wijn-degustaion-6Op zondag 13 november 2016 werd door Tineke op een fraaie locatie in les Arques, de kookschool van Berdine Oostvogel en Vincent Oostvogel, een boeiende lezing verzorgd die op een originele, culinaire wijze gecombineerd werd met een bijzondere wijnproeverij en over-en oven heerlijke lekkernijen.

De schrijfster sprak voornamelijk over haar eerste boek ‘familiebezit’. De titel zegt het feitelijk al. Voor Fransen is een huis niet zomaar een hoop stenen. Het is de plek waar de herinneringen van vervlogen tijden generatie na generatie liggen opgeslagen. Die historie koester je als familiebezit. Dat verkoop je niet zomaar. Daarom zie je, overigens niet alleen in onze streek, regelmatig grote boerderijen staan die langzaam tot een ruïne verworden omdat de familie of familieleden om die redenen niet tot verkoop willen overgaan.

wijn-degustaton-2In haar lezing werd ook duidelijk aandacht gevraagd voor de dringende noodzaak voor een andere kijk op het omgaan met de natuur. Haar passie voor vlinders bracht de schrijfster naar de collectieve pedagogische (moes)tuin in Dégagnac ‘Jardin des Bourians’ waar zij een speciale border met planten en struiken heeft gemaakt die verschillende soorten vlinders aantrekt. Sinds een aantal jaren is Tineke ook bestuurslid en geeft bezoekers uitleg over het belang van ecologisch tuinieren.

Een interessante middag waar Nederlandse Lotgenoten met een voorliefde voor de Franse cultuur,natuur, literatuur en culinaire kookkunst samenkwamen in een bijzondere ambiance.

Kitty Janssen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Meer nieuws? Lees het hier